Učenici

 Najveće bogatstvo svake škole,  su njeni učenici.

Za ovaj period je karakteristično da se broj učenika iz godine u godinu smanjuje. Tako, od 535 učenika školske 1989/90. godine, broj je u školskoj 20010/2011. godini došao na 320.
Dug i trnovit put je prošla škola milutovačka, od trošnih, privatnih kuća, prve namenski zidane ali neuslovne škole, do današnje savremene školske zgrade koja pleni celom okolinom; od prvih, neadekvatno obrazovanih učitelja, do današnjeg stručno obrazovanog kadra, koji ne štedi ni trud ni vreme da pokrene sve što se može pokrenuti, a u cilju unapređenja nastave i podizanja nivoa znanja svojih učenika
Nijedan period u njenoj prošlosti nije bio lak. Delila je  ona sudbinu svojih sugrađana, preživljavajući s mukom ratove, nemaštinu, izbeglice, nerazumevanje… Pa ipak, potreba za pismenošću svojih potomaka koju su osećali, vrlo često i sami nepismeni meštani Milutovca i okoline, i upornost učitelja, pomogli su joj da opstane i hrabro se suoči sa nedaćama.


 Ova škola iznedrila je mnoge uspešne ljude. Među njima su: Adam Stošić, Milorad Stošić, Živorad Rakić, Radmila Obrenović (Rakić), Aleksandar Zarić, Dušan Todorović, Nada Biorac (Veljković), Jasna Miloradović (Savković), Tanja Janković Kostić, Zorica Pavićević (Zarić), Svetislav Zarić, Miroslav Marković Miško, Marija Marković, Verica Kalanović (Veljković), Geroslav Zarić, Irena Petrović, Bratislav Ranćelović, Danijela Blagojević (Pavlović), Vladimir Jugović, Jovan Marković, Dana Dodić, Lepojka Čarević-Mitanovski, Vukman Korać, Jovanka Spasojević, Danijela Vasić, Darko Đurđević, Predrag Todorović, Milovan Erac.
Škola je mesto kulturnih dešavanja u sredini u kojoj se nalazi i tome, svojim aktivnostima, doprinose sadašnji i bivši učenici, nastavnici i ličnosti iz društvenog i javnog života. U školi se odvijaju priredbe, sportske aktivnosti, izložbe i takmičenja.
U proteklom periodu na republičkim takmičenjima školu su uspešno predstavljali: Mila Stevanović, Marija Smilić, Dejan Smilić; Ivana Zarić,  Branko Džekić, Mirko Dimić, Danijela Marković, Nikola Milić, Dragana Stošić, Marija Dačić, Svetlana Marković, Mihajlo Nićiforović, Brankica Anđelković. Osim toga veliki broj učenika učestvovao je i na Opštinskim i Okružnim takmičenjima iz svih  nastavnih predmeta. Neki od njih osvajali su jedno od prva 3 mesta.


U kvizu «Hiljadu i jedno pitanje, hiljadu i jedan odgovor» ekipa naše škole je osvojila prvo mesto i nagrađena je boravkom na moru.
U knjizi «Sto mladih talenata Rasinskog okruga 2008« našle su se i pesme desetoro učenika milutovačke škole: Jovana Miletić, Zorana Ristić, Bojana Vučković, Aleksandra Tomić, Nikolina Veljković, Mladen Marković, Danijela Glišić, Jovana Antonijević, Marina Dašić i Tanja Janković.
Na međunardnom Simensovom takmičenu učenici naše škole Milica Jugović, Nemanja Milosavljević, Mihajlo Hadžić, nemanja Jovanović, Kristina Stevanović, Dušan Milić, Nena Miletić, čineći DREAM TEAM osvojili su 19 mesto u Evropi, projektom: Elementary school „Rade Dodic“ MilutovacDecembra 2009. godine, učenik Lazar Krstić, osvojio je prvo mesto na konkursu za najlepšu Novogodišnju čestitku u Republici Srbiji, u organizaciji UNICEF-a i Ministarstva prosvete. Taj rad će biti štampan kao čestitka i prodavaće se u humanitarne svrhe.
Ono čime se škola ponosi svakako su aktivnosti u cilju podizanja ekološke svesti učenika. Zalaganjem učenika i svih zaposlenih u školi, naša škola je više puta osvajala prvo mesto u takmičenju  iz ekologije, a za najuređeniju školu i  školsko dvorište sedam puta uzastopno je dobijala nagrade.
Pomenućemo i učešće  na literarnom tematu  Košnica, pčela, med, a nagradu za uspešan rad u kategoriji crteža osvajamo i kao gosti na uskršnjem salonu, čija je  tema Tradicija – zavičaj.Svi učenici milutovačke škole koji žele da se bave sportom, imaju mogućnost za to, u okviru škole fudbala koja se već dugo godina organizuje u našoj školi. Veliki-mali fudbaleri osvajaju medalje na različitim turnirima i nivoima takmičenja.

 
Već više od 10 godina  školu predstavlja i folklorna grupa «Zavičajac». U ovu aktivnost su uključeni učenici od prvog do osmog razreda. Imajući u vidu dugu i bogatu tradiciju bavljenja folklorom u Milutovcu, ova folklorna grupa okuplja veliki broj članova.  Članovi folklorne grupe predstavljaju školu i osvajaju nagrade kako kod nas tako i u inostranstvu: Bugarskoj, Austriji, Makedoniji, Republici Srpskoj. Ono čime se najviše ponose je učešće na republičkoj smotri dečjeg stvaralaštva gde su uvršteni u 17 najboljih ansambala u Srbiji. Sa  velikim zadovoljstvom učestvuju na humanitarnim koncertima.

 Početkom školske 2009/2010. godine, pri milutovačkoj školi je počela sa radom škola karatea. Tom prilikom je osnovan klub Fudži koji čine polaznici škole karatea iz Milutovca i Velike Drenove. Osnivač kluba i njegov glavni instruktor je Dušan Jezdimirović, a njegov asistent i učenika Goran Stanojlović.Osim za sport, učenici milutovačke škole pokazali su interesovanje i za muziku, tako da je septembra 2009. godine osnovano izdvojeno odeljenje Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”  iz Trstenika. Učenici pohađaju nastavu na tri odseka: klavir, harmonika i gitara. Cilj muzičke škole je osposobljavanje učenika za aktivno amatersko i profesionalno bavljenje muzikom, a istovremeno ih priprema za nastavak daljeg školovanja (srednja muzička škola).

Једно реаговање на Učenici

  1. syki каже:

    Zanimljivo….;)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s