Školski park

 
Dvorište u Milutovcu decenijama je bilo jedini prostor gde su se  okupljali učenici i seoska omladina u sportskim takmičenjima. Učitelji su se uvek trudili da ga oplemene lepim i korisnim drvećem…
Učenici sa zadovoljstvom uređuju svoje staze sa cvećem i brinu o 30 vrsta rastinja. Zato je dvorište ove škole uvek bilo u vrhu pohvaljenih i nagrađenih školskih prostora u Republici.
Ovi navodi samo govore o tome da se školskom parku uvek poklanjala velika pažnja. Period imeđu 1989. i 2010. godine je takođe bio obeležen takvim aktivnostima. Nepre-kidno se prati stanje postojećeg biljnog fonda, odstranjuju se bolesna stabla, uređuje rastinje. Pored toga, zasađuju se i nove biljke. U organizaciji ”Dečjeg saveza” opštine Trstenik, sprovodi se akcija pod nazivom ”Drvo generacije”. Svake godine, učenici prvog razreda, prilikom prijema u ”Dečji savez”, sadili su drvo o kome bi kasnije brinuli. To je  jedan od načina da se kod učenika razvija odgovornost i ljubav prema prirodi. Takođe, povodom 5. juna – Svetskog dana  životne sredine, škole dobijaju sadnice, koje  nalaze mesto u školskom parku.

Školske 2007/2008. godine, u delu parka između par-kinga i školske zgrade, iza ”Spomenika zahvalnosti borcima palim u I i II svetskom ratu”, postavljeno je, po ideji direk-tora Aleksandra Ranđelovića, kameno brdašce. Sa njega se sliva voda, formirajući potočić, koji potom odlazi u bazen sa fontanom. Na brdašcetu i oko fontane, zasađeno je raznovrsno žbunje i cveće, koje oplemenjuje ceo prostor.  U tom delu parka, ispod visokih četinara, postavljene su klupe za odmor, a od nedavno i jednostavna sedišta od delova stabala, postavljena u krug, koja formiraju svojevrsnu poljsku učionicu. Ovaj neobičan, ali lep prostor, daje mogućnost nastavnicima da u njemu izvode neke vidove nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Mnogobrojni gosti, poslovni prijatelji, bivši učenici škole, roditelji učenika i meštani, puni su utisaka posle posete ovom delu školskog parka.  Može se slobodno reći da je to nešto najlepše što Milutovac može da pokaže gostima sa strane, a to su i mnogi posetioci, ne krijući oduševljenje, potvrdili.

Ceo poduhvat izgradnje fontane, finansiran je sredstvima škole, a radove su izvodili radnici škole i  voj-nici na civilnom služenju vojnog roka. U ovm delu školskog parka nedavno su počele aktivnosti za izgradnju letnje eko-učionice. Biće ovo jedinstven ekološki centar u kome će se održavati  različite ekološke inovativne aktivnosti, ekološke i kreativne radionice, letnje manifestacije, slobodne aktivnosti učenika.Učenici škole uz nesebičnu podršku direktora i osoblja čine sve da ova škola sve više liči na evropske škole. Svake godine škola zasluženo dobija  prvu nagradu za najbolje uređenu školu i školsko dvorište u opštini, a 2011. godine je dobila  prvu nagradu za rad na podizanju ekološke sveti učenika i sugrađana.

         

Pa ipak, ne može se zaobići činjenica da su u ovom delu školskog dvorišta potrebni radovi većeg obima. To se pre svega odnosi na dotrajali asfaltni poligon  i ogradu između sportskog terena i ekonomskog dela dvorišta. Materijalna situacija škole je takva da tu investiciju  ne može sama da iznese, ali ostaje nada da će oni koji mogu pomoći, imati sluha za potrebe dece ove škole za igrom i druženjem u odgovarajućim uslovima.

4 реаговања на Školski park

  1. Nadica Mihajlovic каже:

    Bravo, svaka cast nastavnicima i djacima! Skola je vek bila i ostala uzor i ponos celom kraju!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s