Водич за основце

Професионала оријентација

KAKO  IZABRATI  ZANIMANJE (za buduće srednjoškolce)

Nalaziš se pred izborom zanimanja i škola. Pred tobom je važan korak koji će uticati na tvoju budućnost- ako ne na čitav život, onda barem na narednih nekoliko godina. Iako u današnje vreme prvi izbor zanimanja i nije više „izbor za čitav život“, to je ipak značajan korak koji bitno utiče na budućnost i može da trasira put za buduće odluke u vezi sa tvojim obrazovanjem ili karijerom.

Greške u izboru moguće je ispraviti, ali tako možeš da izgubiš mnogo vremena, pre nego što se vratiš na pravi kolosek. Sada si uzrasta kada učiš najbrže i sa najmanje napora. Najbolje je da sada utvrdiš koji je put dobar za tebe i da što bolje iskoristiš svoje sklonosti i sposobnosti.
Najcesce-greske

Radu posvećujemo mnogo vremena, 35 ili 40 godina života, pet ili šest dana nedeljno, osam sati dnevno. Možda te to sada i pomalo plaši, pa odlažeš razmišljanje o izboru profesije. Pomisli na to da rad može biti izvor zadovoljstva. Došao je pravi trenutak da počneš da razmišljaš o izboru zanimanja. Vreme koje sada uložiš u procenu svojih interesovanja, sposobnosti i drugih ličnih osobna može da ti uštedi mnogo vremena.

Za svaki posao, pa i onaj najjednostavniji, potrebna je odgovarajuća stručna osposobljenost. Prva stepenica je SREDNJE OBRAZOVANJE. Ona ne može da se preskoči ukoliko želimo da se osposobljavamo za neko zanimanje ili dalji nastavak školovanja.
U našem sistemu srednjeg obrazovanja postoje tri vrste srednjih škola: GIMNAZIJA, SREDNJE STRUČNE i UMETNIČKE ŠKOLE. U gimnaziju se učenik upisuje u smerove, a u srednjim stručnim i umetničkim školama u obrazovni profil.
Promotivni_plakat_PO1KORAK PO KORAK DO PRAVOG IZBORA

 Prvi korak

Prvo što treba da uradi učenik kada razmišlja o mogućem izboru je da se potrudi da što više sazna o osnovnim karakteristikama različitih područja i oblasti rada (karakteristični poslovi, potrebe za stručnjacima, posebni zdravstveni i psihološki zahtevi, potrebna znanja). Zatim, među mnoštvom zanimanja, treba izdvojiti najmanje pet i nastojati da se o njima prikupa što više podataka (osnovni poslovi, sredstva koja se koriste u radu ).

 Drugi korak

 Da bi se donela pravilna odluka neophodno je da poslovi zanimanja za koja želi da se osposobi odgovaraju ličnim mogućnostima učenik, a pre svega, njegovim interesovanjima, sposobnostima, potrebama, osobinama i zdravstvenom stanju. Da bi se to postiglo treba uraditi sledeće:
– proanalizirati interesovanja, odnosno predmete za koje se učenik posebno interesovao, aktivnosti kojima se najradije bavio u slobodnom vremenu idr.
-proceniti svoje sposobnosti i videti da li su one uslov za obavljanje poslova željenih zanimanja.

 Treći korak

 Ako je učenik u nedoumici, najpre treba da razgovara sa svojim roditeljima, a zatim ukoliko je potrebno i sa pedagogom škole, odeljenskim starešinom ili nastavnicima onih predmeta za koje ispoljava posebna interesovanja.

 Četvrti korak

 Sledeće što treba da učini učenik je da sazna kakve su perspektive zapošljavanja u zanimanjima u pojedinim područjima rada, a posebno onih za koje želi da se osposobi.
Od objavljivanja konkursa do prijavljivanja za upis ima dovoljno vremena da učenik proveri da li ispunjava potrebne uslove i kriterijume za upis u sve obrazovne profile za koje je zainteresovan, posle te provere možde će morati da promene spisak željenih obrazovnih profila. Nekih će se možda odreći ili će listu dopuniti novim profilima koje mu pružaju veće mogućnosti da bude među primljenim kandidatina.

Pogledajte sajt Nacionalne službe za zapošljavanje – VODIČ ZA OSNOVCE (Vodič za izbor zanimanja)

IMG_14861

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s