Profesionalna orjentacija

    Projekat “Profesionalna orijentacija u Srbiji” sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.
Cilj projekta Profesionalna orijentacija u Srbiji je uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema profesionalne orijentacije za učenike završnih razreda osnovne škole i mlade, u lokalnim kancelarijama za mlade.

O programu profesionalne orijentacije

Osnovni cilj programa profesionalne orijentacije je razvijanje sposobnosti mladih da donesu i sprovedu promišljenu, valjanu i samostalnu odluku o izboru škole i zanimanja, kao i da planiraju karijeru i uključe se u svet rada. Program se zasniva na petofaznom dinamičnom procesnom modelu profesionalne orijentacije, koji vodi mladu osobu do izbora zanimanja i aktivnog planiranja karijere, kroz pet modula/faza:
11. Samospoznaja – mladi kroz radionice, testove, introspekciju i savetovanje prepoznaju svoje talente, interesovanja, vrednosti, sklonosti i mogućnosti;
2. Informisanje o zanimanjima i karijeri – mladi istražuju svet zanimanja i profesija, koja su znanja, veštine i osobine potrebne za uspešno bavljenje zanimanjem, kakve mogućnosti postoje na tržištu rada;
3. Upoznavanje sa putevima obrazovanja – mladi se upoznaju sa mogućnostima za školovanje – školama, fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama i saznaju kako izgleda školovanje za njihovo željeno zanimanje;
4. Realni susreti sa svetom rada – mladi se upoznaju sa predstavnicima željenih zanimanja i radnim okruženjem, isprobavaju pojedine radne zadatke i raspituju se o zanimanjima i potrebnom školovanju;
5. Donošenje odluke o izboru škole i zanimanja – mladi bolje poznaju sebe, imaju potrebne informacije i sigurniji su u donošenju odluka.
U našoj školi se program Profesionalne orjentacije realizuje od školske 2012/2013. godine. Tim za PO čine: Violeta Branković, profesor tehnike i informatike, Marija Ilić, profesor srpskog jezika i Rdmila Panadrc, pedagog škole.
Tim za PO je na početku školske godine predstavio program PO na nastavničkom veću, svetu roditelja i školskom odboru. Prezentaciju možete preuzeti ovde – PROFESIONALNA ORIJENTACIJA- V. Brankovic.
Priručnik za sprovođenje programa možete preuzeti ovde – Priručnik profesionalna orijentacija u Srbiji
Portfolio za učenike možete preuzeti ovde – Portfolio PO za učenike
Materijal za radionice možete preuzeti ovde – Materijal za radionice PO

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s