Stručni aktiv za razvojno planiranje


Stručni aktiv za razvojno planiranje
čine predstavnici nastavnika, stručnih saradnika, jedinice lokalne samouprave, učeničkog parlamenta i saveta roditelja.
Prvi put, u školi je formiran Razvojni tim, školske 2003/2004. godine. Članovi ovog tima su:
Aleksandar Ranđelović, direktor škole, profesor fizičkog vaspitanja
Radmila Pandrc, pedagog
Milica Dimitrova, psiholog
Snežana Marković, profesor razredne nastave
Zorica Babić, nastavnik razredne nastave
Svetislavka Lukić, profesor geografije
Violeta Branković, profesor tehnike i informatike

      Tim za razvojno planiranje je prošao obuku  u periodu od decembra 2003. do marta 2004. godine. Realizatori ovog seminara su Snežana Vuković i Svetlana Aleksić iz Kruševca.  Nakon završene obuke, tim  je, vrlo ozbiljno, pristupio izradi Školskog razvojnog plana za period od 2004. do 2008. godine. U celom ovom poduhvatu, punu pomoć i podršku razvojnom timu su  pružile  Snežana Vuković i Svetlana Aleksić.
Prema razvojnom planu, misija škole je »… da podstiče lični i profesionalni razvoj nastavnika, samopouzdanje kod dece, saznajnu radoznalost, potrebu za sticanjem znanja iz različitih izvora, međusobno povezivanje i praktičnu primenu znanja».
Vizija je formulisana kao želja «… da postanemo škola u kojoj će deca biti aktivni i konstruktivni učesnici u procesu učenja i u kojoj će deca, nastavnici i roditelji razvijati partnerske odnose».
Razvojnim planom je predviđeno izvršiti promene u oblasti nabavke savremenih nastavnih sredstava, stručnom usavršavanju nastavnika i završetku dograđenog potkrovlja škole, a opšti razvojni cilj je osavremenjavanje nastave uz neprekidno usavršavanje nastavnika i promena uloga učenika, nastavnika i roditelja u procesu vaspitanja i obrazovanja.


Iz razvojnog plana se izrodio i projekat «Računarom do znanja – znanjem u budućnost», čiji je cilj bio osavremenjavanje nastave povećanjem stepena opremljenosti kabineta za informatiku i uvođenjem obrazovnih softvera u nastavni proces. Ukupna vrednost projekta je bila 534 125,00 dinara, od čega je Svetska banka učestvovala sa 336 125,00 dinara, a učešće škole i lokalne zajednice je iznosilo 138 925,00 dinara. Mesna zajednica je , u više navrata, pomagala ostvarenje ovog projekta.
Kao   rezultat   aktivnosti   Razvojnog  tima,  učenici danas izvode nastavu informatike, ali i nastavu drugih predmeta, u savremeno opremljenom kabinetu. Nastavnici su prošli internu obuku ”Azbuka računara” i seminar ”Poznavanje multimedijalnih sadržaja i njihova primena u nastavi”, kupljeni su obrazovni softveri primereni sadržajima pojedinih predmeta.
Decembra 2008. godine, stručni aktiv za razvojno planiranje u istom sastavu (zamenjen je samo predstavnik roditelja Svetlana Simić, umesto koje je postavljena Dragana Raičević), izradio je novi Razvojni plan za period od 2009. do 2013. godine, čiji su osnovni ciljevi:
  – unapređivanje nastave povećanjem stepena opremljenosti kabineta za fiziku i hemiju;
  – poboljšanje komunikacije u školi
  – pomena uloge učenika u vaspitno – obrazovnom procesu
   -podsticanje unutrašnje motivacije kod učenika za rad i učenje.
Od školske 2008/2009. savetnik za razvojno planiranje pri Školskoj upravi  Kruševac,  je Mirjana Zlatanović, koja pruža maksimalnu pomoć u radu školskog tima. Izrađen je Aneksa Razvojnog plana.
Da bi priča o Razvojnom planiranju bila zaokružena, neophodno je istaći doprinos pedagoga Radmile Pandrc i psihologa Milice Dimitrove. One su svojim veštim vođenjem Tima, uz punu saradnju ostalih članova,  doprinele da priča o Razvojnom planiranju zaživi u potpunosti.

untitled

MISIJA
Misija naše škole je da podstičemo korišćenje ljudskih, materjalno – tehničkih i resursa škole i sredine u kojoj se škola nalazi, profesionalni razvoj nastavnika, toleranciju kod dece, saznajnu radoznalost, međusobno povezivanje i praktičnu primenu znanja.

VIZIJA
Želimo da postanemo škola otvorena za svu decu, u kojoj će deca biti aktivni učesnici u vaspitno – obrazovnom procesu, i u kojoj će deca, nastavnici i roditelji razvijati odnose međusobnog uvažavanja i saradnje .

RAZVOJNI CILJEVI:
1. Poboljšati kvalitet školskog programa izborom sadržaja ostalih oblika rada OV i preciziranjem načina ostvarivanja.
2. Unaprediti globalno i operativno planiranje vremenskim usklađivanjem sadržaja nastavnih predmeta u okviru razreda.
3. Unapređivanje obrazovno – vaspitnog rada povećavanjem dostupnosti odgovarajućih oblika podrške za decu i učenike koji ne postižu propisane ishode i standarde i za decu i učenike koji imaju izuzetne sposobnosti.
4.Poboljšati opšti uspeh i uspeh učenika na završnom ispitu uz primenu aktivnih metoda u nastavi.
5.Povećati bezbednost i sigurnost učenika u školi informisanjem učenika i roditelja sa zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu prava i obaveze učenika.
6. Povećati učešće učenika u vaspitno – obrazovnom procesu putem uključivanja u udnošenje odeljenskih pravila.
7.Unaprediti saradnju sa roditeljima učenika kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška uključivanjem roditelja u život i rad škole.
8.Unaprediti saradnju izmeću škole i drugih ustanova putem uključivanja drugih ustanova u aktivnosti škole i putem ostvarivanja zajedničkih aktivnosti.
9.Poboljšanje organizacije rada škole putem jasne podele zaduženja zaposlenima i podsticanjem timskog rada.
10.Unaprediti nastavu povećanjem stepena opremljenosti kabineta
11.Povećati kvalitet stručnog usavršavanja nastavnika učešćem nastavnika u izboru tema i oblika stručnog usavršavanja u školi.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s