Milutovac-nekad i sad

                                            Kad se pođe od Trstenika, dolinom Morave, prema Velikoj Drenovi, namerniku se ukaže pred očima bogatstvo boja i sjaj svetlost pod kojom se ugiba plodna ravnica u jeku pesme žetelačke i težačke. Šumi Morava vijugavo između vrbaka i topoljaka, brekće zemlja ravničarska. Utrobu bi da joj izvade. A kad za leđima ostane Medveđa i Drenova, pa se krene levo i krivudavim drumom između polja i vinograda u cvetu breskve, dođe su u čaršiju milutovačku, bogatu a lepu, zabrinutu u  podizanju naviše.        (M.  Stanojlović)

                  Milutovac je selo u opštini Trstenik, koje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave, u pograničnoj oblasti Temnića i Levča. Položaj sela je veoma povoljan. Skoro čitavo selo se prostire po blagim i širokim stranama Orlovačkog (Milu-tovačkog) potoka. Naselje se razvilo na dodiru pitome i plodne moravske ravnice, odnosno na obalama njenih pritoka i pobrđa, tačnije obronaka Gledićkih planina.
Maksimalna visina sela iznosi 420m (potes «Ste-vanov grob») do minimalne od 100 m (dolina Riljačke reke). Sa prosečnom visinom od 260 m, Milutovac spada u brdovito-ravničarska mesta.
Milutovac je okružen selima: sa severa Poljnom i Malom Kruševicom, sa severoistoka se graniči atarima sela Karanovca i Kamenare, sa istoka Lazarevcem, sa jugoistoka  Stragarima,  sa  jugozapada  atarom  sela  Medveđa, a sa  zapadne strane Malom Drenovom.
Selo je zbijenog tipa sa jasnom podeloma na četiri dela. Na ulasku sa južne strane nalaze se Isailova i Pantićka mala na koju se nastavlja centralni deo, a na severnoj strani zaselak Orlovac.
Milutovac je ispresecan potocima (Orlovački i Ivanački) i manjim rekama (Riljačka reka i Tresava, koja se u nju uliva).
         O poreklu imena sela postoji više predanja o kojima su pisali Stanoje Mijatović  i Milutin Jugović. Prema jednom, selo je dobilo ime po Milutinu, slugi kneza Lazara, koji je po povratku sa Kosova kazao kneginji Milici šta je tamo bilo. Po drugom, dobilo je ime po uglednom dobru Kralja Milutina koje se nalazilo u ovom selu.
Po trećem, ime sela se vezuje za izgradnju crkve u  Orašju, koju je gradio Kralj Milutin. Za izgradnju ove crkve, rabadžije su vukle, po jednima građu, po drugima kamen. Jednom prilikom su se kola prevrnula i kamen je tu osta. To prevrtanje kola, narod je shvatio kao neko znamenje u vezi sa podizanjem crkve i za uspomenu na njega, dade selu ime Milutovac.

Milutovac danas
          Prema popisu iz 2002. godine, Milutovac ima 1917 stanovnika i 539 domaćinstava. Ako se uporedi broj stanovnika u poslednjih nekoliko popisa, vidi se da se broj stanovnika stalno smanjuje. Primera radi,  prema popisu iz 1991. godine, ovo selo je imalo 2219 stanovnika.
          Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom i to kalemarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom, povrtarstvom, a poslednjih godina u ekspanziji je proizvodnja saksijskog cveća i sadnica raznih vrsta ruža. Sadnice cveća iz milutovačkih plastenika krase dvorišta i balkone širom naše lepe Srbije. Nešto manje, stanovništvo se bavi ratarstvom i to prven-stveno za svoje potrebe. Nekoliko domaćinstava se uspešno bavi pčelarstvom, što za svoje potrebe, a što kao dodatni izvor prihoda.

 

10 реаговања на Milutovac-nekad i sad

 1. nedoumice каже:

  Kolege, oduševili ste me! Svaka vam čast! Nisam videla lepše školsko dvorište i uređeniji blog škole. Želim vam puno uspeha u daljem radu.

 2. ljiljana milicevic каже:

  prelepo. ovo je samo stvar volje i zelje, sve cestitke

 3. Goran Maksic каже:

  Cak imate i web prezentaciju.Bila je to divna skola.Ovde sam pohadjao Skolu od 1982-1986 godine.Cuvajte Tradiciju.Svaka Cast.

 4. osradedodic каже:

  Hvala Gorane, trudimo se da sačuvamo tradiciju i unapredimo rad škole. Ako ste u mogućnosti posetite nas.

 5. Gordana каже:

  Najlepsi dani mog detinjstva i mladosti…nisam pohadjala skolu ali sam svaki raspust provela u Milutovcu. Pohadjali su je mnogi moji prijatelji i clanovi familije pa je zbog svega toga nekako dozivljavam kao svoju..zaista je prelepo…..sve cestitke za ovo sto ste postigli.

 6. Mandzukic Darko каже:

  Prvi put vidim sajt i bas sam se odusevio. Bilo bi lepo da tako i nastavite. Jos slika iz skole; neki novi video.Slike sela,sa ulica,okoline,prirode. Svi bivsi ucenici su srecni kad vide da njihova skola napreduje.Napravite sekciju u skoli gde bi ucenici pravili reportaze,fotografije,objavljivali najbolje. Hvala vam sto moju skolu tako lepo predstavljate. Sve cestitke i gurajte dalje

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s