Škola u Maloj Sugubini

 Mala Sugubina je selo u opštini Trstenik, sa leve strane Zapadne Morave. Nalazi se na obroncima Gledićkih planina, na granici između Levča i Zapadnog Pomoravlja… ” Ovo su reči učitelja Živojina Živkovića, kojih se sećaju njegovi đaci i kojima je on u njihove glavice usađivao prva znanja o rodnom selu.  To je selo koje se prvi put pominje u pisanim dokumentima početkom XIX  veka. Selo je tad imalo 29 kuća. Legenda kaže da je ime dobilo po događaju vezanim za pogubljenje velikog broja Turaka, koji su krenuli da spale i opljačkaju manastir Kalenić. Srbi iz Levča su se okupili na mestu gde se danas nalazi Mala Sugubina i pogubili ih (sugubili). Pošto ih je bilo malo, ostao je naziv Mala Sugubina.  Na kosi, gde se sve dogodilo, dugo su se nalazile turske čalme, pa tako ceo taj potez dobi ime Čalma.
Škola u Maloj Sugubini je otvorena  školske 1926/27. godine i to u privatnoj kući. Te godine je u školu upisano 42 učenika. Prvi učitelj je bio Svetislav Stoji-Menović. Meštani  Male Sugubine, su ipak, najviše pamtili učitelja Stevana Subotića, koji je u ovom selu ostao 16 godina (od 1928. do 1944.godine). Pored rada sa decom, amaterski se bavio fotografijom, tako da su mnogi događaji zabeleženi zahvaljujući njemu.

Važniji datumi iz prošlosti škole:
1926/27. – Otvorena je škola u privatnoj kući sa 42 učenika i   učiteljem Svetislavom Stojimenovićem.
1941-1944.– U više mahova prekidan i nastavljan rad škole.
1946. – Sagrđena je školska zgrada
1957. –  Postaje istureno odeljenje OŠ ”Rade Dodić”.
1960. – Ponovo samostalna škola.
1965.– Ulazi u sastav OŠ ”Učitelj Momir” kao istureno odeljenje.
1970/71. – Ponovo postaje istureno odeljenje OŠ ”Rade Dodić”
  U proteklom periodu, na školi u Maloj Sugubini su, uz pomoć meštana i sredstvima škole, obavljane manje popravke krova, trotoara oko škole, postavljen je brodski pod i lamperija u učionici.
Učitelji se trude da učenike uključe u, što je moguće više kulturnih dešavanja, iako za to nema mnogo uslova. Ipak, 14. oktobra 2002. godine, u školi u Maloj Sugubini, na ini-cijativu Društva učitelja Trstenika, obeležen je datum rođenja Sretena Adžića, osnivača i prvog upravitelja muške učiteljske škole u Jagodini. Razlog što je škola u Sugubini odabrana za ovu svečanost je činjenica da je Sreten Adžić rođen baš u ovom malom selu, davne 1856. godine.
Uslovi za rad u školi danas, su slični kao i u ostalim područnim odeljenjima: potrebno je poboljšati uslove rada, nedostaju nastavna sredstva, ali pre svege, malo je učenika.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s