Škola u Maloj Drenovi

Mala Drenova, prema popisu iz 2002. godine, ima 220 domaćinstava i 787 stanovnika. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom i to kalemarstvom, voćarstvom, vinogra-darstvo, a u poslednje vreme i povrtarstvom. Za potrebe povrtarske proizvodnje, poljoprivrednici uglavnom uzimaju zemlju pored Morave u zakup.
Mladi se okupljaju oko fudbalskog kluba ”Mladost”, a pri školi je organizovana i škola folklora koju vode članovi KUD ”Zapis”, Dejan Jovanović i Jelena Bojović. Dom kulture nije u najboljem stanju, ali je u funkciji.

Važniji datumi u radu škole:

 1894. – 1. oktobra završena školska zgrada u ovom selu, pre početka  otvaranja i rada škole.
1895. – 25. oktobra za prvog učitelja postavljen je Stanoje Mijatović.
1895/96.  – Stanoje Mijatović premešten u Poljnu, po svojoj molbi, a za učitelja postavljen Stanimir Spasić.

1941 – 1944. – Škola radi sa dužim prekidima.
1956/58.  – Škola radi u prostoriji Zadružnog doma.
1957/58. – Postala je istureno odeljenje OŠ ”Rade Dodić”  u Milutovcu.
1959.  – Izvršena adaptacija školske zgrade.
1960. – Klub mladih tehničara  ove škole u tak-mičenju tih klubova u SR Srbiji u igri ”Nauči što ne znaš, a ako znaš nauči i druge da znaju”, osvojio četvrtu nagradu.
Na Vidovdan, 1996. godine, u školi je održan sastanak Školskog odbora, Crkvenog odbora i Odbora naseljenog mesta gde je ponovo pokrenuta inicijativa za izgradnju nove školske zgrade. Tom prilikom je Dejan Miletić, arhitekta iz Beograda, poklonio selu projekat i maketu buduće školske zgrade.
Od početka oktobra 2003. godine, krenula je adaptacija školske zgrade sredstvima američke fondacije ”Mercy Corps” i sred-stvima samodoprinosa. Za to vreme, nastava se izvodi u prostorijama Zadružnog doma. Radove izvodi GP ”Cvetković” iz Trstenika. Potpuna rekonstrukcija školske zgrade i dogradnja prostorija (kuhinja i sanitarni čvor),  je završena juna 2004. godine.
Danas deca Male Drenove nastavu pohađaju u veoma lepo uređenoj školskoj zgradi sa centralnim grejanjem. Škola ima dve učionice, kuhinju, kancelariju, hodnik i sanitarni čvor. U svakoj učionici je po jedan računar.
Nastava se izvodi u prepodnevnoj smeni i to u dva kombinovana odeljenja. Jedno odeljenje čine učenici  I i  III razreda, a drugo  II i IV. Školske 2009/2010. godine, u školi ima ukupno 24 učenika. U školi se, pored obaveznih predmeta, izvodi i nastava izbornih predmeta – veronauke i građanskog vaspitanja, a kao obavezni strani jezik deca uče engleski.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s