Vremeplov 30.09.1915.

Pripadnici Artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, obeležavaju svoj dan, 30. septembar, u sećanje na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion iznad Kragujevca. Tim povodom učenici i nastavnici naše škole položili su venac na spomen bistu koja se nalazi u dvorištu izdvojenog odeljenja u Poljni. Učenica Nevena Stalević i Anđela Milošević svojim predavanjem podsetile su  prisutne na ovaj događaj.

Vazduhoplovnu istoriju na globalnom planu, „pisali“ su i mnogi naši sunarodnici. Jedan od njih je i  Radoje Raka Ljutovac. Raka Ljutovac je bio običan vojnik – redov… A u istoriju svetskog vojnog vazduhoplovstva je upisan kao prvi čovek koji je artiljerijskom vatrom sa zemlje oborio neprijateljski avion.
Raka Ljutovac je rođen 4. septembra 1887. godine u Poljni. Po izbijanju balkanskih ratova, Radoje biva mobilisan kao redov – artiljerac. Učestvovao je u oba balkanska rata.
U jesen 1915. godine, započinju operacije Mekenzenove grupe armija za ofanzivu na Srbiju, u sklopu kojih je jedna od čestih meta za vazdušne napade bio i grad Kragujevac. Nemci su se bile ustremili naročito na Vojnotehnički zavod i Arsenal u Kragujevcu. Napadi su se dešavali svakodnevno.
Tog 30. septembarskog jutra 1915. god, od rane zore su od Lapova pristizali Nemački avioni. Redov Ljutovac se nalazio na položaju na Metinom brdu,  pucao je iz zalenjenog turskog topa iz Prvog balkanskog rata, kojem je bio modifikovan. Nanišanio je jedan neprijateljski avion tipa „Rumpler G1“, opalio i pogodio ga… Avion se propeo, a potom u gustom dimu pao u ulicu Prestolonaslednika Petra u centru Kragujevca. U avionu su bila dva člana posade, pilot-izviđač kapetan Kurt fon Šefer i oficirski pripravnik, pilot-izviđač Oto Kirš.
Priča dalje kaže da su Nemci nakon obaranja svog kolege prekinule dejstvo i udaljile se ka Lapovu. Oboreni avion  je  bio vođa grupe koja je poletela iz Vršca da bi dejstvovala nad Kragujevcom. Nakon nekoliko dana, stiglo je i zvanično priznanje. Radoju Raki Ljutovcu je dodeljen čin kaplara i odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima..
Kaplar Ljutovac se kasnije preko Albanije povukao sa srpskom vojskom, a prilikom probijanja Solunskog fronta, zbog svojih zasluga kao artiljerac, unapređen je u čin narednika. Nosilac je i Albanske spomenice i Spomenice rata 1914-1918. Nakon povratka iz rata, obilazio vašare i nosio robu kojom je trgovao i tako zarađivao za život. Sredinom tridesetih godina je uspeo da zaradi za skroman dućan u Trsteniku, od kojeg je izdržavao porodicu sve do svoje smrti, 25. novembra 1968. godine.

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s